ok.buat yang baru.

Monday, December 27, 2010

alkisah pulang ke daerah cinta

trun dari transport itu,,ttibe rasa nak cek purse..'eh dimanakah?"

cek2 tiada..dalam beg xde..trus pegi tengok kat tempat turun tadi.hampa.

ahh..di mana kamu wahai purse??

ok.setelah cuba mencari segenap ceruk di stesen kb smbil buat muka cool
walau sebenar gelabah tahap gaban,,namun harus terima hakikat

purse kesayangan itu telah tiada bsama isinya i/c,mtrix kad,kad bank!

tak kesah sebenarnya tapi yang sedih kad matrix uia ku telah hilang.
bermakna kena buat baru.kena bayar denda,kena soal-jwab dengan pak gad
kena amik gambar baru..ahh xsuka..sebab kad matrix tu gamba yg punya nilai.,

nilai estetika tika baru jejak matrix pj dengan tudung minggu taaruf..
dahla gambar muka tu ok.tu yg penting!

dan sekarang,harus senyap2 dalam rumah sebab kalau nak merayau tanpa i/c
tak ke cari keje nk berjawab ngn pak cik polis pula..oh tidak

saya bukan pendatang tanpa izin pak cik polis..saya akan buat baru nanti
(hehe best gak dpat tukar i/c yang dari darjah 6 itu.hihik)

fakus kpd yg bwarna merah itu
ahh keychain itu sy syg~
dan sekarang saya masih berharap ia akan ada blik dengan izinNYA,,
ya ALLAH aku masih berharap padaMU spy dijumpakan balik purse  itu :(

dan alhamdulillah abah tak bising sgt tentang kehilangan itu,
ya ALLAH,Kau amat tahu kan apa yang aku katakan dan kerjakan :)

dalam sedih masih ada senyuman terukir...

GiveAway,,nah!!!!

Wednesday, December 22, 2010

blogdrifting..jeng2 jumpa giveaway dr blog ini..1st time rasa nk join

makanya saya pun tengok2 la apa kebendanya..memandangkan
blog ini agak bebas dr sebarang aturan,saya rasa nak join jugak

mahu join jugak??? nah ini syarat2 dia.tak susah,senang je :)

sesuai untuk semua peringkat umur terutama kepada adik2 manis perempuan


1. jadi followers

saya dah :)

2. sebarkan tentang giveaway ni dalam blog (copy paste pic kat bawah)


3. sila komen dan masukkan link

jangan tak komen yer!

due date : sehingga followers ke-50

skrg cik puan atika punya followers cecah 26 orang
hah.sudah separuh,tunggu apa lagi,cepat2!!

more information: klik here

dan hadiah dia mmg sesuai utk perempuan2 :
nak join..sila2, senang je pun..

jeng2..




so..do it now!!! 

ketuk pintu masuk rumah orang

Friday, December 17, 2010

salam readers :) (bajet ada yang baca )

hari ini saya nak story sumthing dat yang tak best pun

saya kena SAMAN!!!

dahulukala, saya rasa sayalah budak paling skema kat sekolah
kalu tak paling skema pun,agak skema la jugak..
orang ajak outing tanpa kebenaran,saya kata kita kena surat
kalau ada yang bawak seludup enset(kesah lama,..huhu)
saya slow talk dgn mereka,kalau blaa 2x

betul tak afifaa,amirah, athirah??

tapi for the first tyme kena sama dengan uia nih, pedih2
sebab bakal mengeluarkan sejumlah wang nanti,TIDAKK

ceritanya tadi,saya pegi amik overnite kad untuk cuti krimas nati..
my mahallah's fellow tanya..

'kamu dah register mahallah tak?"
dengan naif terus jawab.."tak, saya tak igt madam"

"nampaknya awak kena samanlah, kita msuk rumah orang kna
bagi salam kan, xleh masuk senyap2 je"

kenapa aku terlalu bendul bagitahu aku belum daftar yang sepatutnya
telah dibuat 2bulan yang lalu..aku telah berlaku jujur di sini,xpe2

nah ini dia surat saman uia,jarang orang dapat nih

hanya orang terpilih je dapat =P
ok,sekarang tengah tunggu prinsipal mahallah approve borang rayuan
spy kurangkan saman..rm50 beb,byk tuh..mntak2 dapat,ameen.sama2 doa :)

Jalan-jalan

Sunday, December 12, 2010


alhamdulillah, saya sempat mengadakan masa untuk bersama keluarga saya hujung
 minggu iniwalau ada tugas yang masih belum selesai, 
masa bersama keluarga harus diutamakan
agar mereka tak terasa hati dengan kita..

jumaat,11/12/10

berjanji dengan adik hero,najib
jumpa kat monorel sbab kakak dia ni tak pandai
arap je duk kl hampir 2 tahun tapi masih sesat jalan.adeh

destinasi kami ke chow kit

petang lepas makan nasik yang mahal,yela rm4.50 satu bungkus
beza dengan uia yang rm2.50 je sebungkus

aku,k.ina dan najib headed to lowyat(err,betul ke eja?)
dan umi,abah,adik2 dan abang headed to rumah sedare kat serdang
hoho nak pi beli enset baru kat saya

mujur jalan2 dengan najib,pandai dia tawar-menawar
aku tak kesah jenis apa asalkan sony ericson dan slide
(demand tinggi,hehe)
dan  akhirnya stelah berkenan dengar kaler ia
hijau+putih,
aku rembat W100i!!

teruja sebab dapat warna kesukaan!!
lepas tu najib terus balik ke DQ sebab dia ada match bola
tenkiu adikku butak,jalan baik2

dan saya dan kakak terus bergegas ke destinasi kedua
times square..

kakak yang gila TVSQ, Jaejoong oppa terus ke kedai stars collection
adehh, gila benar kakakku ini..aku dgn baik hati belanja 1 poster kat dia
dan again aku rembat beberapa stuff yang berkenan
ahh aliran wang sungguh laju,tolong2

dan malamnya bajet nak study tapi hampeh setengah jam je terus stado

dan hari ini mereka menghantar saya ke uia
tak yah merebut naek monorel dan bas,yeah

sayang semua!!

Jalan-jalan beli Buku

Tuesday, December 7, 2010


seperti biasa bumi cfs mmg meriah dengan
events.lepas satu terus disusuli yang lain
dahulu Raudhah Festivel(Rafest)
sekarang FESTIVEN anjuran students engineering
membuatkan poket sentiasa kering hehe
godaan makanan dan buku yang memikat jiwa :)

dan tadi saya bersama najwa telah menerjah
gerai buku yang ada sale 10%
berbaloi-baloi dan saya mencari-cari hampir 1/2 jam
susah nak wat pilihan kalu dah banyak depan mata
adeeehh..tapi saya akhirnya
memilih 4 buku sahaja..


Negeri 5 Menara : 
terliur sebab duk tgok k.khai promote kat status ym dan fb
cam best je sebab dia cerita nyata yang dinovelkan

Solusi,mujahadah melawan nafsu:
 memang setiap muka tak rugi,berisi sungguh..sila beli ye

Di Sebalik Tabir Kemuliaan Wanita Solehah:
 ahh saya pun nak jadi wnita solehah gak :)

diari muslimah 2011: 
bukan utk saya,mahu diberi kpd kakak kesayangan sempena besday k 22th

DONE!!

tapi sekarang kena simpan kemas-kemas dulu sebab
exam midsem is around the corner dan saya belum prepare apa2

jeles tengok roomate tengan study sekarang
so doakan kerajinan saya jugak ye :)

mula merindui mereka

Wednesday, December 1, 2010

tidak lain ialah ialah family saya!


mereka mempunyai tempat dan bahagian spesel dalam hati saya
selain Allah,Rasul dan agama pastinya.

tanpa umi dan abah,pasti saya tiada di dunia ini.

tanpa adik-beradik,saya rasa merekalah yang mengasah keseriusan saya
sehingga dapat jadi seperti sekarang.Serius bila kena serius,gila-gila bila
sudak sampai masa jadi 'sumbak'.nakal mereka, bergaduh mereka
gelagat mereka itulah yang banyak mengajar saya.Direct or indirect.


saya mula merindui mereka walau baru je jumpa masa hari raya lepas.

Mereka akan datang ke KL nanti.yeay!! ILOVEUALL

aku agak moody??

Tuesday, November 30, 2010

semalam ada meeting nak pilih komiti program..
aku tercalon dalam 1 post nih.adehh

1 hujah dia:

-agak moody.noktah

terus takde orang pilih aku(rasanya) sebab sume kena tutp mata la ms undi.
Ok,ak tak sedih pun sebab mmg tak nak jadi.

aku tanya teman sebelah yang turut mengundi:

mmg ety moody ke??
yess u're!

ahhhh..stressss!!

persoalannya: memang aku ni moody ke??

adeeh,tak sedar la plak.Kena wat muhasabah balik ni.
Setahu aku sal diri aku, takde la moody sgt tapi agak sensitif kot

huhu tak sama eh?? sensitif ngn moody??
jawab2

maybe orang mudah nampak aku stress kalau tertekan ngn keje,
mudah sgt nak tarik muka 14 kalau keje xmenjadi di pandangan mata
mudah berkerut-kerut kalau ada masalah menimpa..waahhh

mudah menangis kalau kena marah tak tentu hala.Mudah tension la
senang kata.Kalau dah datang tension,baik jgn tegur sebab aku da
bukan jadi diri aku.Masam mengalahkan asam boi.

OK betul kot aku mudah moody..

So,konklusinya jgn pilih aku kalau rasa aku ni akan tension ngn keje tuh
tapi kan, mmg semua org ni ada moody nya bagi aku, cuma atas
kepandaian mereka pandai sorok ke tak muka masa stress tu.

aku maybe dalam golongan ter'express' lebih muka tyme tu tanpa sedar
ahhh, kesian kat orang tengok aku macam ni

sebab ada orang yang cakap aku akan jadi bukan diri aku kalau keje
dah tertekan sangat.Tak sempat nak ceriakan dan tersenyum kat kawan2.

aku ni anak k3 so, jiwa sebagai seorang yang jadi org tengah dalam
kawal adik2 yang nakal agak menyumbang kpd keseriusan dan moody ak.

pandangan aku, xtaw orang lain macam mana.Hmm

jom zikir2 biar tenang selalu.PEACE!

siapa2 yang rasa2 nak bagi kritikan sila2 la yer.saya cuba nk berubah ni :)
kamu yang nampak sy ms sy stress k ceria,so sgt2 hendak taw..

Sem 2: Fenomena Quiz 1 dan dR.Rozmey

Thursday, November 25, 2010

pepagi ini ada quiz1..alhamdulillah boleh la tahan walau ada yang sangkut
maths kan..xpayah tu memang pelik lah bagi aku nih.adehh

tengah duk tunggu madam datang..kami yang sisters ni al-biasalah
merajinkan diri saat akhir tengok apa2 yang patut..tutor,notes..

tapi brothers.ahh aku jeles dengan mereka!!bukan hari ini.dah lama

kerna mereka sangatlah relax..kalu tak sgt pun, agak lah.yela boleh lagi
depa duk cakap pasal cerita 2 Alam yang tengah hot sekarang nih..

sebab hot filem tuh ramai dah taw kot..aku pun nk gelak gak masa taw.
ehh memang dah gelak pun bkn nak..tapi
takpe2 biarlah krew2 itu nak bermimpi siang-siang hari ini.
biarlah mereka dgn rm40juta mereka..hehee

blaa..dR.rozmey blaa..cendawan
itu..ini..situ..sini

bukan aku nak dengar, tp mereka mmg volume tinggi kot..

last2 madam masuk dan kami jawab dgn jayanya lpas madam bg hint sket apa
yang akan masuk..sayang madam :)

moga oklah nanti,ameen..

Mini Reu aeiou

Sunday, November 21, 2010

aeiou-itu nama group kami
ada 13 buah hati semuanya
tak lebih,tak kurang

hari ini 20112010
kami mula berexpidisi mula pukul 9am
setengah naik kereta mirah,setengah lagi
berbuat baik naik bus awam.peminat setia public trans
(padahal xde kereta,adoi)

sesampai tepian pantai irama
terus terjah pantai, berguling-guling atas pasir
buat istana pasir(adehh,macam kecik kembalik)

faie.yam.isna.shekin.enul.oppa.anna,mirah,
ber'gege' riuh.
itulah kerja kami bila bersatu kembali
makan2.main pantai,lari di gigi laut
tidur,pillow talk,snap pixs,makan,bbq n macam2
cerita perihal diri yang masing2 dah bawa diri ke 'U"

suka-suki bersama mereka.macam  dah 1 keluarga
yang punya 1 umur.hehehe

ehh.bajet macam pegi padahal tak pun
hanya mampu membayangkan apa mereka sedang buat ketika di sana
alangkah bestnya!

jeolous mereka sempat adakan masa bersama
tapi saya tak pun.maafkan along ya semua

along percaya kepada event n ass.nya yg sgt sempoi akan mengaturkan
sesuatu yan bermakna utk kami

suatu masa..kita bakal cukup 13 iAllah
bila..suatu masa..nantikan!

moga kita ada lagi peluang lain di lain masa
insyaALLAH, doa dalam hati ya semua :)

saya sayang mereka semua


kamu kena sabar

Friday, November 19, 2010

mood tak berapa baik  hari ini
sedih sedikit.banyak sebenarnya

entah kenapa, sangat sakit
duduk atas kerusi,sebut asma Allah buat tenangkan jiwa

lepas relax sedikit, cuba sibukkan diri dengan kerja lain
supaya tak ingat apa yang terjadi
let bygone, bygone(err, betul k?)

silap saya juga..moga diri ini sedar 
lembutkan hati ini ya ALLAH.

saya sayang semua <3

info aidiladha

Thursday, November 18, 2010

alhamdulillah taun ni sempat solat raya
taun lepas dah melepas sebab jemmed melampau

walau suasana raya agak kusam
tapi tetap membekas di hati jugak lah 
tapi diri agak letih sebab baru menapak di qlate
subuh tadi setelah hampir 12 jam duk membatu atas bas
tapi kira ok la kan tak yah takbir atas bas taun ni
tralala

saya suka raya haji sebab dapat tengok lembu kena korban
diorang..aish diohaiwan kan
dah sah-sah masuk syurga nanti
kita ni pulak belum tentu
terpikir sekejap kata-kata mr.najib tadi
betul gak kan,tapi sebagai manusia
byk tanggungjawab kena buat & insyaALLAH
kalau buat betul2 dan lillahitaala
syurga juga balasannya
so sama2 kita doakan,ameen

taun ni jugak mak sedara yang sekepala takde
sebab gi buat haji so saya agak kurang snap pixs raya nih
hehe keje yg pling ku suka bila dah kumpul ramai2
suka snap ekpresi muka yg bmacamm-macam

dan tadi kami 5beradek mula mem'bbq'kan daging korban
abang takde taun ni,xdapat cuti lama katanya
tapi takpe kami dah makan bahagian along 
naik sudah jarum penimbang
hahah

oklah,gambar raya agak kurang lah
so nanti upload esok2 ke sebab duk dalam henset abah
enset saya busuk je,tak cantik

salam aidiladha,kullu am wa antum bikhair
ameen~

ini dia gambar2 raya haji 1431H



 sekian info trafik aidiladha :)

Edisi Siasat 3:medic vs phamacy

Monday, November 15, 2010

dilemma stateskop vs ubat

Wah2 kenapakah saya nak cerita pasal kos yang xde kena-mengena dengan
saya plak ni??adehh saya hanya budak bio-sciece,jauh panggang dari api
dengan 2 kos ini.

Terpanggil nak tulis entry nih sebab nampak ada kawan yang sedang ke'blurr'an 
antara 2 nak tukar kos medic atau still keep forward dengan phamacy sampai
hujung.Pikir,pikir dan pikir.

Kalau tanya saya knapa prefer medic,jawab saya ialah:

Sebab nak banyakkan doktor yang betul2 Muslim dalam Mesia nih.
Macam Dr.Farhan suami k.fatimah syarha mungkin.Atau lebih baik dari itu.

Hehe dan sebab saya tak suka medic so kena ada orang lain yang suka
benda alah ini.

Orang duk beratur-atur nak jadi doktor kat luar sana,so kamu yang ada peluang
depan mata apa kata grab this opportunity?Peluang tak selalu datang kawan!

Ada mak bapak sanggup guna duit sendri gara-gara nak tengok anak dia jd
doktor.Gadai tanah,gelang emas bla3 demi kos medic itu.Try tanya ibu ayah
kamu rasa-rasa lebih suka anak tengok dia ni jadi doktor k phamacist??
agak-agakla apa jawapan dia ya?Penting tanya pendapat mereka.

Ok2 dah jauh saya membebel.

OK.Tadi skodeng2 pakcik google bab2 alah medic ngn phamacy,mana taw
berguna kan.Terbanyak masa free so tolong la searchkan.

sila klik ini untuk perspektif doktor dalam medan dakwah

dan klik sini untuk salary 2010 for these 2 courses (saya bukan mata duitan,
jumpa bagi jela) dan saya taw kamu tak kejar benda alah ini.

klik di sini juga.

Maaf kalau nampak agak berat kpd medic sebab cari pmacy tp resultnya  kurang.

Segala kebuntuan,mohon Dia permudahkan dan datangkan petunjuk.Istikharah 
antara pemberi dan penunjuk jalan yg baik.Mohon dariNya insyaAllah

Minta pndapat orang tua dan senior2 kamu yang gempak2 semua :)

OK.Sekian melaporkan.Wallahu'alam

Bikin Panas

Friday, November 12, 2010

Sumber gambar: Pancaindera, Utusan Malaysia (24/10/2010)

Pagi-pagi hari,blogwalking ke arah bercita-cita menjadi warganegara cakna..tapi.
Sampai ke sini saya terasa suhu badan dah naik 3 degree celcius. 
  
Tolonglah, bila nak maju kalau asyik nak jatuhkan bangsa sendiri.
Kalau ya nak anti-kelantan pun janganlah sampai tak pikir dalam perut orang lain.

Ini dah lebih.agakagak lah kalau rasa nak sindir mereka pun.Ingat mereka ini takde 
perasaan?Kita semua punya perasaan ok.

Saya bukan jenis suka main bab politik ke apa.Belum cukup umur nak bising tapi kalau
bab yang dah melebih ni, tak boleh nak duduk diam.Panas je rasa!

Demam Terubat

Thursday, November 11, 2010

Dia demamkah?Panas benar badanya.Mahu belikan ubat mengurangkan
panas,duit di saku agak kurang.Kesian.Bagaimana harus aku lakukan
supaya demamnya surut.


Kadang suis dimatikan supaya panasnya hilang, namun tugas yang
banyak memaksa dia bekerja kuat.Kembali  panas.Kesian dekat dia,dahla
badan kecik sahaja, tak mampu nak tanggung kerja yang banyak.

Aku gosok-gosok cuba sejukkan.Letak di bawah kipas.Sekurang-
kurangnya suhu badan dia turun walau sedikit.Aku sayangkan dia
sebab dia adalah teman aku pagi-petang.Tak  pernah meragam dari dulu
sampai sekarang.Semakin banyak kerja,semakin setia di sisi aku.Siang
malam, kalau aku boring,dia alunkan ayat-ayat indah mahupun lagu-lagu
pilihanku supaya aku terhibur.Dia sungguh baik.

Semalam, aku tekad.Sebab dia makin panas dan kerja aku semakin hari
semakin banyak.Aku kena cari ubat penyejuk.Kesian sangat.Aku dah tak
kesah kena ikat perut satu hari untuk belikan ubat itu untuk dia.Sebab dia
perlukan sangat!Tak nanti dia kena wad sebab demam panas.NO!

OK.Alhamdulillah sejuk kamu dah berkurang ye,wahai lappy kesayanganku.
Semoga kamu setia dengan aku,jangan panas-panas lagi,Nati aku risau kamu
demam.Dah ada penyejuk yang ada kuasa biru sebagai ubat demam kamu ye.
Suhu dah kurang walau masa try cek masih ada sket panas2.

Hehe.cerita beli cooler kepada dia yang kusayang :) 

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
huhu buruk gambar nih




anti-PINK

Wednesday, November 10, 2010


Anti-pink yang mungkin tidak anti lagi.

Huk2.adeh kenapa plak diri ini terbabit dengan sangat dahsat dengan 
warna ni sekarang??tolong,saya anti pink ok!

Selalu kutuk kawan saya yang amat fanatik ngan pink ni.
Yelah apa ke hal pink dari meja, pembalut buku(perempuan), pencil 
case,beg, baju, tudung kalau boleh segalanya lah dari hujung rambut
sampai kakilah.Macam nak boria pun ada.

Sekarang, entah taufan kirana mana pulak yang telah mengambil anti 
pink saya.Pulangkan balik,saya nak antibody itu.


Saya suka hijau bukan pink,plizz.

Sekarang pun dua-dua blog, blog baik dan blog tak berapa baik
( blog mengarut ni lah)  punya background pun sudah bertukar 
pink secara rasminya.Apa kes?

Adakah mereka2 yang fanatik ini telah mencuri anti-pink secara senyap2?

mereka itu..cik isna, cik athirah ariffin dan cik atikah.Peminats pink tegar.

Atau adakah saya makin menjadi ayu(kata2 orang yg kaitkan pink dengan ayu).
Saya tak.Memang tak.NO.Saya masih brutal ala-ala atok lagi sekarang.Adess.
Sila kembalikan antivirus pink itu!!saya amat tidak  perlukannya sekarang.

Nak warna hijau jugak!

Tadi baru beli air bandung warna pink.Pulak!


Tengah duk search pasal warna pink,jumpa ni.


siti maryam, kamu yang ambikkan antivirus tu,pulangkan!(gaya maya karin)


Apa kaitan pink ngan buli??

peminat pink sila jawab.

Rindu

Monday, November 8, 2010


Rindu mahu balik ke rumah.

Duduk makan2 kat meja sama2

Rindu gaduh2 sayang dengan adik lelaki

Rindu kena dengar 'tazkirah' ringkas kalau kami lewat bersiap atau tak tepati masa
Abah memang sangat menjaga masa.

Rindu umi yang takkan marah kami kalau tak buat salah

Rindu nak mengacau kucing enam ekor yang warna mereka semua sama.Hitam

Rindu pada masakan umi yang walau paling simple amatlah sedap.

Rindu kawasan rumah yang penuh bunga warna-warni

Rindu katil empuk walau sudah bertahun guna dan bantal busuk.

Rindu bau pakaian basuhan umi.

Rindu keadaan tenang di bumi Cik Siti Wan Kembang walau ada yang kata tak.

Rindu jalan-jalan dengan keluarga shopping sini-sana

Rindu cikgu dan sekolah yang banyak memberi jasa.

Rindu geng aeoiu dan classmates yang setia bersama.

Rindu Farahana dan Saziatul yang dah nak masuk main campus.

Sebab saya rasa saya semakin pendiam sem ini.Entah kenapa.

edisi Siasat

Thursday, November 4, 2010


Semasa tengah tunggu  Madam Maths masuk tadi.Aku jalankan misi tengok
ciptaan alam.Tengok sana sini dan sinu.Tapi masih dalam keadaan terkawal la kan :)

Ok.ini hasil siastan pemerhatian tadi:

Brothers lebih suka lepak kat luar kelas sebelum lecturer masuk.Selagi lec tak start,
mereka meneruskan kerja-kerja murni merapatkan ukhuwah dengan classmate mereka.

Sisters lebih suka duduk dalam kelas.Belek-belek buku sambil duk cerita-ceriti
pasal hal masing-masing.Revise apa yang belajar sebelumnya dengan khusyuk 
sekali.Bercakap hanya dengan orang yang mereka kenal.

Aku.Suka tengok-tengok orang sambil duk berkhayal tentang masa depan.
Bercakap dengan sesiapa pun walau tak kenal.Aku suka bina per'kawan'an.
Revise apa yang rasa nak revise.

Selesai menyiasat



cerita 2

Wednesday, November 3, 2010

Tak taw nak letak tajuk apa untuk entry sejak akhir-akhir ni.

Semalam masuk kelas pertama Maths2 dengan jayanya

Untuk pengetahuan, aku sorang je budak Bio-Science dalam kelas tuh.'Tak segan langsung'!
Lain-lain adalah mereka-mereka yang bakal bekerja kat hospital 5 tahun lagi.Aku keje kat mana??
Merekalah budak medic,denstist,phamacy,nursing,sains kesihatan bersekutu(allied).

Again aku rasa kenaling sangat.Apalah sangat tahap aku dengan bakal2 ini semua??

Tapi Madam macam taw2 je kecuakan aku.Sedang duk belajar angle bla2, Madam
bagi nasihat la sket kat student dia yang comel2 dan cool2 ni:

"you all sume budak bagus2 jangan leka.dan yang tak berapa, jangan rasa rendah diri.
Mula sekarang.InsyaAllah positive enviroment ni bagus untuk belajar"

Begitulah lebih kurang.Aku terasa yang part belakang tuh.Sedar diri ini bagaimana.

Ok,saya akan belajar minat Maths walau dah lama cuba minat!!wohaa

Ok.saya akan ada quiz 1 minggu depan!

Ok.saya belum buat tutor lagi.macam mana nak jawab quiz ni izzati??

Sila buat sekarang ye :) Aik, mana tutor??opps belum amik lagi ngan madam.

Again,aku macam nak ketuk kepala ni yang suka memerap dalam bilik.Dush2

cerita 1

Tuesday, November 2, 2010

boring.agak boring


sebab masuk hari ke tujuh atau lapan ni class takde lagi(bajet suka masuk class)
yess,im quite not interested to maths subject tapi rindu plak rasa nak belajar
dush2x..ni Allah nak kasi aku ajaran jangan nak komen banyak-banyak
nati kamu jugak yang rindu nak blaja maths tuh..


skang keje ari2 ni bangun subuh, belek-belek paper online, nak jadi mahasiswi
yang bukan katak bawah tempurung la kan..then blogwalking ke blog ini,di sini
dan ini..dan jugak beberapa besties aku isna, afifaa dan athirah dan kuncu2 uia


yang wajib belek mukabuku (facebook)!!


malam-malam jadi kunang-kunang mendengar dan mencari idea2 daripada
adik-beradik uia.bekal untuk kuat di jalanan yang panjang.


skang gak baru perasan betapa banyak blog yang duk cerita sal cintan-cintun
hu2 aku baca je..bekal jugak ni nak cari calon soleh.aku tak cerita.tak.


tapi betullah yang keje nak nikah kawin bukan bleh wat maen-maen macam
maen bola kat padang.banyak benda kena fikir even memang la kawen awal ni
bleh elak dari buat perkara yang tak elok.kalu dan mampu silakan dengan tafadhal
tapi kalau rasa belum mampu pikul gelaran sang isteri mahupun sang suami soleh
dan solehah, jom kita puasa!!Nabi dah ajar cara kepada kita sejak dulu lagi.


Pegi majlis ilmu, sibukkan dengan keje sosial yang memberi kepada masyarakat.
Mantapkan ukhuwah dengan sahabat-sahabat dan banyak lagi lah.


Ilmu nak masuk alam yang serba mencabar kena ada banyak-banyak sebelum
bleh nak ketuk pintu nak bina masjid yang mawaddah wa rahmah.


aishh,kenapa aku tercakap sal ni gak??


ok.da hilang sedikit boring.alhamdulillah


notahati: dah beli tiket balik bumi tanah tumpah darah utk sembelih lembu korban
lembu.tunggu saya datang dulu yer :)

Red Warriors Juara

Sunday, October 31, 2010


pagi ini terus usha paper online

nak sambung tidur pun tak jadi
nak beli paper yg kertas kelabu takde duit,elaun tak masuk lagi,hehe
Meriah je paper dengan warna merah putih.I LIKE!


kempunan sebab tak tengok semalam
tengok kemeriahan gambar pun jadilah :)



NST online
BH online
Kosmo online
Semalam, ditegur adik di chatbox.

Kelantan menang 2-1!!

benarkah??terasa ingin melompat di depan kawan-kawan yang lain yg sedang meeting.
Control izzati, kamu tuh tengah meeting.

hehe ALHAMDULILLAH, wira merah akhirnya berjaya rampas piala tuh.

Utusan Malaysia Online


Terima kasih MB Kelantan sebab bagi cuti umum sempena kemenangan Kelantan
ini makin sayang dekat TGNI !!
(walau saya hanya cuti hujung minggu di KL ini)

Tahniah The Red Warriors!!
Kalian telah mencipta sejarah

hehe..puas ati dapat update tentang ini :)

no title

Saturday, October 30, 2010

ya ALLAH, jagalah hatiku dan fikiranku dari dosa dan maksiat

aku takut dengan azabMu yang pedih ya ALLAH
ampunkan segala dosa hamba yang lemah dan penuh dosa ini T_T

tangan terketar-tekar, fikiran kacau.Doakan saya tenang jerk.

buku cinta

Friday, October 29, 2010

mode:aku terima nikahnya 2 by ustaz hasrizal

akhir-akhir ni banyak buku pilihan tentang cinta.duk isi masa lapang hujung minggu

tahajud cinta,murabbi cinta,bercinta sampai ke syurga,solusi:isu cinta,ketika cinta berbuah syurga

buku mc'yam bagi

alamak.apsal ni cik izzati??

kamu ingin mula bercintakah? sudah bersedia ? tahan kamu dengan ujian di jalan cinta ?

memetik kata dari buku solusi edisi cinta:

"jika kamu rasa gentar dan bimbang menghadap kematian, kamu belum benar-benar bercinta
dengan-NYA sebab mati adalah masa yang sebenar kita akan bertemu dengan cinta hakiki"

ohh tidakk!!

bagaimana ni??

jom bercinta dengan yang Maha Esa supaya nanti kalau dah dapat cinta Allah insyaALLAH
kita akan dapat kasih- sayang makhluk di langit dan juga di bumi..hah, apa lagi jom!!

so kalau nak dapat cinta di bumi kan(siapa ya?) kena raih cinta Dia dulu supaya senang dunia
dan akhirat..

p/s:rasa nak makan mee cinta(n)  sambil dengar lagu ayat-ayat cinta je :)


saya cinta kamu <3sahabat aE's!

Wednesday, October 27, 2010

Baru dapat khabar dari abah.

Nenek perlu cuci darah melalui peha pula setelah rawatan sebelumnya melalui tangan
tak dapat berfungsi..dugaan buat nenek.moga dipermudahkan.

Semoga nenek diberi kesembuhan dan semuanya baik-baik belaka di sana.

Syafakillah ya ALLAH..ameen

Masih pening duk pikir satu masalah ni,moga ALLAH beri petunjuk.Saya sayang dia kerana Allah!

i'm here uia!

Tuesday, October 26, 2010

mode:sampai kampus

cerita dari Bus Trans:

setelah tunggu bus dengan kurang sabar sebab lewat sejampukul 11 jadi 0000.masih
dapatsenyum memanjang sebab dapat tengok kelantan vs kedah kat astro stesen tuh..

yang kelakar dan kagum dgn semangat penyokong the red warriors, ada 3 brothers ni sanggup
balik kelantan jap untuk beri sokongan kat qlate..(ni tengok pada beg galas shj yg dibawa naik
busdengan pakai baju jersi kelantan selepas kelantan menang,hu3) dan sepanjang nak menuju
ke kok lanas, jalan raya jemmed sket dengan kereta segala bagai yang baru keluar stadium dan
berpakaian merah putih.restoran tengah malam pulak penuh dengan mereka.mungkin meraikan
kemenangan ke final 29 sept ni.memang semangat sungguh!

setelah kuar daerah Gua Musang( duk sibuk ngn PRK dengar khabarnya), bus wat hal plak.
temperature bus naik ke boiling pointnya..stuck 2 jam..ok fine.sambung tidur.zzz

dalam perjalanan, tengok ada bus terbalik..terkesima sebab first time tengok depan mata.
Mungkin Allah nak tunjuk pada aku, biar lambat asal selamat sebab sebelum ni dalam hati
duk berharap cepat sampai sebab ada keje perlu selesai.malang tidak berbau.dan dapat mesej
tu bus adalah antara student uia nilai yang nak balik kampus mereka.moga mereka tabah.

bus buat hal kali kedua..kipas enjin pulak bus rosak.stuck di Lipis dari pkul 5am-9am.sabar2!
alih-alih, ada bus lain yang sudi angkut kami ke KL.alhamdulillah :)

moral: kita merancang ingin cepat, ALLAH juga merancang agar kita selamat,
ingatlah perancangan Allah itu yang terbaik.PEACE!

Kisah M3

Saturday, October 23, 2010

mode:sedang baca blog mR.K.entah sape dia tapi blog dia ok dan lucu(ye ke??)

esok malam aku akan membawa diri..me'lari'kan diri dari rumah tanpa rela
sebab esok dah kena naik bus balik kampus..aduhh..kalau tak nak pegi boleh tak??

3 minggu bercuti dengan jayanya sebagai kakak kepada 3 hero kecilku:

jadi "cikgu" tanpa gaji secara sukarela mengajar maths adik darjah 4
teringat dulu-dulu, aku ni memang paling tak suka subjek math..entah kenapa??
sapa ada cadangan biar suka matematik ni sila bagitahu ya..

tapi sebagai kakak, aku tak naklah adik aku pun jadi sama spesies ngan aku ni.ajar la jugak
dia.Walau aku nampak memang dia tak berapa suka aku ajar.hehe aku ni 'beckham' kot.

bakal rindu 'anak didik' ini
sangat banyak cakap!
KISAH ANTI MATHS:

Dahulu kala.aku sangat la tak suka maths.entah kenapa dan kenapa masih tiada jawapan.
Pernah tangan ini di'belai' halus oleh cikgu sebab tak paham-paham apa dia ajar.Aku dah
mula titik eye mo kat mata.adeh..dan yang paling ingat sampai sekarang masa darjah 6
keno rotan sebab dapat B math.Orang lain semua dapat A.malu..kali pertama kena rotan
dalam hidup.Asbab dari maths.tapi alhamdulillah UPSR aku dapat naik stage sebab result OK

Trauma terus menghantui sampai masuk secondary school dan setiap kali exam aku pasti
akan menangis bila tengok result maths.Sampai kawan-kawan hanya mampu tengok dan
tepuk belakang.Mereka semua sentiasa setia.Aku siap ada set latihan spesel yang baik
punyasebab cikgu maths tu sayang kat aku.Aku pun sayang cikgu sebab akhirnya PMR
dan SPM ok!Terima kasih cikgu-cikgu sekalian.

Ini mungkin juga sebab Allah takdirkan aku tak diterima jadi cikgu masa temuduga maktab
dulu..ada hikmah.Allah tahu aku sesuai dengan profesion lain.tapi apa ya??

Nampaknya macam aku tak berapa sesuai duk dalam science stream ni.sebab maths ni tak
boleh takde punya.Apa kata jadi ustazah je?hehe..merenung panjang.

Dan yang sedih sampai sekarang,aku masih rasa  ingin menjauh dari subjek ini namun
sebetulnya bermula minggu depan aku akan berdepan dengan maths yang akan buat aku kemek.TIDAK!!

Dan hakikatnya.aku berada di science stream sekarang.moga ini aturanNya yang terbaik.

Ya ALLAH, Kau tahu hambaMU ini lemah,maka Kau kuatkan dan permudahkanlah,ameen.

TOLONG DOAKAN SAYA.MOHON DENGAN SANGAT!

20102010

Wednesday, October 20, 2010

salam alayk

aiseh,cam best je tarikh ni
20102010


dah xjmpe nati sampi bila2
alhamdulillah Allah panjangkan umuq kita
peningkatan umur bertambah tanggungjawab


tapi best lagi tarikh Islam kan?
10rejab..Maulid Nabi k..syawal..10zulhijjah
awal Muharram..Nisfu Syaaban..

ada gak meaningnya sambil igt kembali peristiwa 
di sebalik setiap tarikh..yezza~

and..uia pun mmg pandai pilih tarikh ni
adeess..result  akan kuar kul 5 petang ni!
ku sungguh berdebar sbb taw camne ak wat masa exam..huk2



"..ya ALLAH ku mohon segalanya baik2 shj
untukku dan teman2 yg amik exam same2
kami mahu najah ya ALLAH.."


gud luck all!


Murabbi Cinta

Saturday, October 16, 2010

hampir sebulan blog terabai, kesian cik blog
dek kesibukan final exam dan juga sambug raya hehe
sebut exam, terpikir bagaimanakah resultnya??
ohh,moga Allah hadiahkan najah kpd hamba ini

tiga minggu bercuti,1+1setengah buku abes dibaca
hee.terget nak abeskan 2 buah.kira ok la kan
ada seminggu baki lagi.sempat kot
Murabbi Cinta by Saifulislam(sudah abis)
Tahajjud Cinta by Ustaz M.El-Natsir(on the way)

ohh.kedua-duanya cinta
kerana diri sedang mencari resipi cinta yg best!
kalau makanan kita mesti nak resipi yang best
tambah gula,garam biar cukup rasa
apakan lagi bila bicara tentang cinta
pasti ingin yg terbaik!

alhamdulillah jatuh cinta dgn buku Murabbi Cinta
banyak ibrah hamba sempat cari+gali+jumpa
hamba sedar Murabbi Cinta hamba dan juga kamu
sebenarnya adalah Rasululllah saw.
buku ini sesuai untuk yang bakal dan sudah berkahwin ye
setiap topik ustaz hasrizal ulas dengan begitu cantik sekali
dari cara  mendidik anak,konflik remaja sebelum nikah.,
ukhuwah persahabatan dan diakhiri penutup dengan sirah tentang cinta

benar,kadang diri ini lemas dalam dunia remaja
yang penuh dengan bunga-bunga cinta itu
namun usahalah mencari cinta hakiki pasti jadi kenangan terindah
(2 tajuk lagu di sini,tuin3x)


-suka cover buku ni-

moga ku dapat cinta nan abadi itu
ya Allah berilah aku cinta kepadaMU,RasulMu dan orang3 yg cintakanMU

dan rinduku pada Rasulullah saw yg sentiasa merindui umatnya

memandangkan tahajjud cinta tak khatam lagi
xbleh nak ulas panjang la.target esok,hee

sehingga bertemu lagi.chio

riang raya lebaran 1431

Tuesday, September 14, 2010

bismillah.salam alayk.

hachuumm..lame bebeno x hapdate sarang ni
sawang dah banyak,adess!

alhamdulillah 10 sept '10 bersamaan 1 syawal 1431
sume umat ISLAM di malaysia sah dapat
celebrate raya aidilfitri

tahun ni x sume dapat 5 keluarga abah dapat kumpul same2
raya dan sling mntak maaf
3 je tapi da cukup meriah
kalau 5 family lagi meriah kan??
takpe, next year iAllah

keriangan tetap rasa
sebab saya ada kot..perasan :)
tahun ni ablong dah semakin sporting
sebab kasi duet raya kat kami adik beradik n kazen2 yg meleret
da ada duet sendiri la katakan..i like!
smoga taun depan murah rezki,kamu dapat lagi

.:pixs sekitar raya:.

saling bermaafan di pagi raya
"maaf ety xdapat jadi anak yg solehah"

:.BIG family.:

im lovin' them so much


mereka xpernah letih kira duet raya bape.adess

sahabat tersayang..ni je yg smpat pi umah

fuhh, dah 4 hari berturut-turut beraya sakan
ke hulu-hilir duk ziarah kelurga dan teman.
kesian kat buku menimbun tepi dinding mintak baca
so sila baca ye sebelum pegi uia balik
nati bersengkang mata sampai ke malam
tp itu lah saya..bila nk berubah
hee~

silamat ari raya sume
kullu 'am wa antum bikhair
taqaballahuminna waminkum taqabbal ya kareem
maap zahir..batin ad ke??
p/s:
tahun ni duet raya cecah rm100,yeay
kira ok dr xde sebab sy da tua
i like!

rindu mereka

Friday, July 23, 2010

mereka chomel2 semua
macam2 kerenah,ragam dan cara
sampai kadang aku geleng kepala
tak taw nak apa..(bajet matured pd yg laen kn,,hee)
tiba2 rase nak maen rebut-rebut tiang same mereka
walau masa tu ramai junior yg tgk kami
memekak dekat2 maghrib(aduih,dasat smgoh)

kami ada 1 persaman ketara
S.U.K.A M.A.K.A.N
supper malam adala hulubalang ajak rakyat pegi makan
ada plak yg jenis baek ngn pakcik dewan makan
slalu dpat lebey dr orang.yezza!!
siap ada kontroversi ngn encik dewan makan
(siapakah,cuba teka??)
tyme mak yam bawak makanan  ms prep malam
wlu kelas separate, sanggup datang demi 1suapan
haha.memang juara makan!!

dkat2 nak masuk Ramadhan ni
, terlalu byk memori bsama mereka
bertambah takat rindu capai 100'C
bukak pose ngn dah ad meja tersedia,xyah rebut ngn org laen
dilayan selagak anak raja,puteri dr kayangan
tyme moreh plak slalu wt hal,maen2 ngn pinggan smpai bising 1 dewan
mata2 ada yg tengok panjang..tp ad kami kesah??
wahh amat best wat hal same2,kurang sket takut,aisehmen
walau sy sorg yg skema sebenarnya

mereka memang BEST FRIEND FOREVER
biar sekarang tercampak merata.
seantero semenanjung M'sia
tp ALLAH tautkan hati kami sampai sekarang
doa juga sampai bila2.ameen

~THEY CALLED THEMSELVES AS A.E.I.O.U~




sekitar konsert demimu al-aqsa

Sunday, July 18, 2010

MENARIK+BERSEMANGAT+BERBALOI!!

itulah kata yang dapat digambarkan sepanjang hampir 3jam berada di tmpat duduk penonton
di Stadium Tertutup Nilai dr 8-11malam
atas ajakan rumate kesayangan, saya yg mmg kaki malas jalan pegi jua
diterbitkan kesedaran utk sama2 tunjukkan keprihatinan kpd Al-Aqsa
kiblat pertama umat Islam dan jg tempat perhentian Rasulullah sebelum dimikrajkan
menerima solat fardhu yg 5.

1st menjejak kaki ke konsert,agak cuak sbb xpernah tp excited
yoohaa,dapat gak merasa naek bus uia sebelum mem'blah'kan diri k uia kuantan iA

dgn PA system yg best.dada berdetak2 kencang
 bila laungan sajak,pidato n juga alunan nasyid yg bersmangat
disampaikan oleh artis2-Mestica,Daie dsb
n paling best masa kump. Shoutul Harakah yg xclap 6lagu dismbahkan
plg best lagu Untukmu Palestina,Mujahid Setia(evergreen ni) n Perjuangan
cayalah,kami jadi semangat sgt smpi genggam tangan turut melaungkan takbir

"..1 perkataan utk Palestina-JIHAD
2 perkataan utk Palestina-JIHAD FISABILILLAH
3 perkataan utk Palestina-JIHAD FISABILILLAH ALLAHUAKBAR.."
[Shoutul Harakah]

berkobar2 semangat muslimin-muslimat kibarkan bendera Palestine
moga semangat itu terus hangat membara bukan hnya di dalam stadium shj
tp membara bila sahaja perkataan Palestin diperkatakan di mana sahaja
peringatan buat diriku yg plg dkat dgn telinga ni

moga kami golongan muda warisan agama terus prihatin n sensitif.
Palestine bukan milik Palestine sahaja
tp milik kita smua,milik dunia!!

 me+my rumate
~mujahidah agama,iAllah~
doakan kami syahid,amin
doa kami bersamu,Palestine
banjiran sbahagian dr hadirin yg ad~

hidup2x,hidup Islam!
hancur2x,hancur zionis!

itulah alkisahnya.saje nk letak lam blog huu~

moga ALLAH melindungi saudara kita n masjis ai-Aqsa
mereka mati,iAllah syahid.mati yg jd impian tiap org
tp remaja kita mati kerna merempit,nauzubillah
moga ALLAH mengembalikan kedamaian di bumi Palestine,amin

~demimu Al-Aqsa, kami teruskan perjuangan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...